Днес (09.01.2013) се проведе среща на ИАРА с риболовните клубове, на която са се приели предложенията за участъци и водоеми около които се обединихме с всички останали клубове. За нашия район разрешени близки обекти за нощен риболов ще бъдат - Река Дунав при Русе - от устието на река Русенски Лом до зимовника на завод Русенска Мая, река Дунав в град Свищов, яз. Тича и яз. Александър Стамболийски. Уговорката с ИАРА е - риболовците да могат и през нощта да подават сигнали за нередности и бракониери - Телефони на ИАРА и това е път към по-чисти и по-богати на рибни запаси водоеми. Нощния риболов ще бъде разрешен от края на забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващите се риби (началото на Юни) до 30.11.2013. Тогава в зависимост от резултатите ще се обсъжда нова такава заповед за следващата година.

София, 9 януари 2013 г. – Ръководството на ИАРА в лицето на изпълнителния директор д-р Драгомир Господинов, зам.-директора д-р Кирил Делев, експерти на ИАРА и представители на клубове по спортен риболов и риболовни сдружения/”Балканка”, “Белене”, “Амур”-Никопол, СЛРБ, БФРС, “Лебед”, КСР “Острието”/ обсъдиха и одобриха на работна среща предложението през тази година да стартира пилотен проект за разрешаване на нощен риболов в 6 вътрешни водоема в страната и в определени участъци от река Дунав. В основи предложението за извършване на нощен риболов беше договорено през октомври 2012 г. на среща в Русе между ръководството на ИАРА и клубове по спортен риболов и любители риболовци от региона.

Предложението е за периода от 1 юни до 30 ноември 2013 г., включително да е разрешен нощния риболов в 3 водоема в Северна България /яз. Огоста, яз. Ал. Стамболийски и яз. Тича/ и 3 водоема в Южна България /яз. Искър, яз. Пясъчник и яз. Жребчево/, като и в осветените части на градовете – Силистра, Русе, Свищов, Видин, Оряхово, Никопол и Лом.

Предстои експертите на ИАРА да изготвят предложение за заповед, която да се внесе за одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните, за да може да влезе в сила експерименталния проект за извършване на нощен риболов.

Следете ни - Facebook страница на клуба

Член на Федерация на Мухарите в България