ozio_gallery_nano

Това е един страшно популярен модел стример на големия риболовец с муха и шнур Боб Клоузър. Създаден като модел за солени води, той работи добре за всякакви хищници, което е съвсем нормално. На мен ми е носил много щастливи моменти по реките, като обичам да го използвам в места със закачки по дъното, защото при това връзване на металните "дъмбел" очички той абсолютно винаги плува с острието нагоре и така вероятността от закачане или изтъпяване на куката е много по-малка. Утежнението с очичките в предната част допринася и за атрактивна "джигова" игра на стримера при придръпване. Представи се добре и при първото ми стъпване на морски риболов и затова реших, че е крайно време да присъства в списъка със step-by-step мухите в сайта.

 


Материали: 

 • Куки за морска вода (задължително)
 • Много здрав монтажен конец - аз съм използвал Дайнема (Dyneema)
 • Дъмбел метални или волфрамови очички - теглото им зависи от няколко фактора - както от вашето желание къде да се движи стримера и колко интензивно, така и от оборудването, с което ще го ползвате
 • Бъктейл - бял и жълто-зелен (шартрьоз), може да използвате още зелен или син
 • Власинки Флаш
 • Холограмни 3D очички
 • Лепило

 


 1. Готов вид на стримера
 2. Материали за изработването
 3. Поставяме здраво куката в мухарското менгеме (моето е точно модела "Rencetti Clouser" ;) )
 4. Прихващаме монтажния конец за рамото на куката
 5. Прикрепяме дъмбел очичките отгоре на рамото на куката и с обикаляне на 8-ца около тях много стегнато и здраво ги връзваме
 6. Капвате лепило на образуваната с конец връзка на очичките. Задължително е да се получи изключително стегнато и здраво.
 7. Отрязвате снопче бял бъктейл. Не трябва да го подравнявате в никакъв случай. Ако има някакви стърчащи настрани власинки ги махате. Оформяте го с пръстите на лявата ръка с леки въртеливи движения в двете посоки на усукване. Дължината на снопчето трябва да е 2 до 3 пъти колкото рамото на куката. За дебелината на снопчето важи следното правило - "Хващате едно снопче и срязвате половината от него. От срязаното ще направите две мухи". Аз, а и по принцип тук в БГ много претрупваме мухите с материал и това не веднъж ми е напомняно от Тошо Атанасов и съответно цитирано горното правило. Снопчето трябва да придава обем, но в никакъв случай да не е плътно - старайте се да използвате минимум материал.
 8. Стискайки го здраво с пръстите на лявата ръка, поставяте снопчето под ъгъл 45 градуса спрямо рамото на куката, пред рамото и правите две хлабави навивки с монтажния конец.
 9. Започвайки да стягате със следващите намотки бъктейла сам се изправя и застава успоредно на рамото на куката и от горната му страна.
 10. След като сте стегнали бъктейла в предната част на куката, прехвърляте конеца зад очите и правите спираловидни стегнати намотки в посока сгъвката на куката, като последните две оставяте да са леко хлабави, за да не пръснете снопа бъктейл при стягане - той трябва да остане насочен назад. От крайната точка продължавате с намотки вече в посока главата на мухата. Първите две леко хлабави, следващите вече стегнати здраво. 
 11. Ако сте с ротъри менгеме завъртате остта, така че да обърнете мухата, в другия случай откачате мухата и я стягате отново в менгемето наобратно.
 12. Отрязвате снопче флаш - 5-8 власинки
 13. Прихващате го по средата с монтажния конец и с няколко намотки стагяте флаша за рамото наполовина разделен от двете страни на острието.
 14. Отрязвате излишния флаш, така че дължината му да остане малко по-дълга от бъктейла.
 15. Отрязвате снопче жълто-зелен бъктейл, голямо колкото бялото снопче.
 16. Отново го поставяте под 45-градусов ъгъл спрямо рамото на куката. При последващите стегнати намотки бъктейла се изправя в правилната посока.
 17. С монтажния конец оформяте главата на стримера и правите завършващ възел.
 18. С лепило залепяте холограмните очички за металните дъмбелчета. Ако не са плоски и не стават за холограмни очички, с различни по цветове лакове може да ги боядисате и да оформите очички.
 19. Стримерът е готов за последната стъпка - епоксидната смола.
 20. Ако сте си подготвили 2-3 стримера може да използвате 5-минутна епоксидна смола, ако сте направили повече може или на няколко пъти или да използвате примерно 2-часова смола и машинка за въртене с диск, на който да забодете мухите. Втория вариант е за препоръчване.
 21. Изсипвате по равни части смола и втвърдител, ако е 5-минутна не слагайте по много, защото няма да имате време да обработите стримерите преди да засъхне. Разбърквате я добре.
 22. Покривате главата на стримера с епоксидна смола, включително и предната част на дъмбел-очичките.
 23. Изчаквате да засъхне добре смолата и стримерът е готов.
 24. Готовият Клоузър Миноу (Clouser Minnow)

Следете ни - Facebook страница на клуба

Член на Федерация на Мухарите в България