ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !

Поведенчески анализ на българския мухар

 

 • Новобранецът

Рибар, с посредствени успехи, видял едни космонавти в реката, хващащи обилно количество риби, пускащи ги обратно, когато никой друг не хваща. Напират всякакви въпроси, рови се Гугъл и всички рибарски форуми за чудото с което се ръкомаха.

 • Проучващият

Решил, че вече е бъдещ мухар ... проучва техники, възли, примамки, марки на сопи и макари. Регистриран е във всички форуми и задава въпроси за хардуер и „софтуер“, касаещ мухаренето.

 • В яслата

Купил си е вече мухарка втора ръка, няколко мухи от онлайн магазин. Пробва няколко начина да се удуши с шнура и всеки път успява. Хваща всички възможни дървета в реката и извън нея. Осъзнава, че кука с контра се вади трудно и болезнено от собственото ти рамо. Въпросите вече стават хиляди и форумите се пълнят с въпроси.

 •  Чавдарче

Успешно събира хардуера на реката и връзва муха. Подава и хваща първата си риба. Щастието дава надежда и гордост. Щом вече съм мухар … аз мога всичко! Започва бурно ровене за впечетления от марков хардуер. Хвали се на старите си познати, колко е напред с материала. Разучава всички дестинации подходящи за новото хоби.

 •  Пионерче

Току що е установил, че въдица и макара за 2000 лв не хващат риба. Прибира се вкъщи след поредното капо и започва да чете за тактика, мухи и кастинг.

 • Комсомолец

Оборудван от пети до нозе. Успява да хване доволно рибки някак, но пак 5 от 10  мухи са по клоните, а връзването е досадно. Много държи всички риби да се видят във форумите и стои по нощите да чака лайкове. Тъпчи педарки в мешката и носи на роднините. Бройката и размерът все още са важни. Още узрява за …

 • Партиец

Току що разбрал, че мухарството не е типичен риболов. Трябва да се мисли. Хардуера и софтуера не е толкова важен, броя и големината на рибите също. Отношението към реката, природната среда са нови думички, които придобиват смисъл. Клубове и по-големи организации дават повече отговори. Във форумите не пише толкова често защото всички са разбиратели. Опитва се да чете Fly…com и …co.uk, ама там пишат на един друг език. Защо ги мързи да научат български тия англичани? Снимките с рибите в мивката се спират и научава думичката „Хвани и пусни“. Кастинга не важен, но винаги риболова приключва с тенис-лакът и Deep Relief.

 • Партиен отговорник

Вече лови без контри. На реката се оглежда за бракониери и следи всички новини, касаещи бракониерството. Пуска рибите и чете усърдно ентомологията. Учи кастинг и преподава на партийците. Усъвършенства техниките и създава свои  варианти на мухи. Пуска снимки само наосвобождаването на рибите, а не на хващането. Популяризира мухарския риболов, организира  сбирки за муховръз, но задължително с алкохол.

 • Партиен лидер

Умее да чете реката и създава мухи за конкретен случай. Учи техники за връзване директно от източника. Капото е също толкова вълнуващо, колкото и 50-ка. Има обяснение за всичко, случващо се в мухарския риболов. Отделя много време за преподаване и проповядване. Вече се чувства отговорен за състоянието на реките и прави всичко възможно да тръгнат нещата в правилната посока. Зарибяването е по-важно от самия риболов. Вижда, че има проблеми в законите и прилагането им.

 • Професор

Няма нужда да лови риба. Достатъчно му е да гледа някой партиец как лови … удоволствието е същото. Вижда всичко и знае какво и защо се случва. Подсмихва се леко на неправилен кастинг или скъсана муха. Не коментира и дава съвети само ако има правилно зададен въпрос. Изучава екзотичен и ръчно правен хардуер, коприни и т.н. Компетентен е по всичко, свързано с израстването на мухаря от новобранец до партиен лидер. Рядко ходи за риба, но планира ваканция в съседни държави, където пак се чувства комсомолец.

 • Икона

Професор със завидни знания от настоящето до дядото на Чърчил. Винаги е център на внимание. С колоритния си начин на комуникация грабва от новобранци до професори. Ако хване риба е цяло приключение. Това не му пречи да направи уникални мухи и да обясни защо работят. Всички партийци се допитват до него за всевъзможни неща, включително лепилото за обувки. Изнася лекции на всички събития и се чувства щастлив, че го слушат толкова хора. Може изобщо да не ходи за риба или ходи от дъжд на вятър да пробва нещо иновативно или по-старо от него.

 • Фотографът

Снима всичко от риби до котки. Цветята и гъбите са неразделна част от риболовния уикенд. Инвестира повече в апарат и обектив, отколкото в нов гащеризон.           

 • Професионален фотограф

Не снима нито риби нито гъби, защото няма кой да му плати

 • Пурист

Няма такова животно в Уикипедия. Снима уклеи хванати с пръчка за 1000 лв, но не си купува нипер защото все някой друг ще носи. Винаги е в душата на компанията. Само той може да каже на черното бяло без никой да му опонира. Иначе си е обикновенна икона, която всички обичат.

 • Критикът

Професор, който винаги ще поправи другите професори. Знае поименно, кой коя муха е измислил, с какви материали е вързана и оригиналната техника. Абсолютен справочник за муховръз. Публикува двойно проверена информация за това как да се направи една муха по най-трудния начин.

 • Техникът

Не може да спи до купешка мухарка. Изучил е до основи производството на въдици, създал си е свои виждания по въпроса и прави с нищожни ресурси произведения на изкуството. Установил е, че не му стига един живот да направи или поправи всичко което иска. Пуска снимки в чужбински форуми да дразни производители на маркови въдици.

 • Контрата

Винаги е напреки. Независимо дали става въпрос за кастинг, хардуер, организация или тактика успява да намери аргумент против. Абсолютна опозиция в живота и хобито.

 • Атеистът

Професор с голям опит, който постоянно се опитва да смачка ентусиазмът на другите.Тайничко е оптимист, но не го показва . “Не вярвам, не може да стане, никога“ са основни думички в речника му.

 • Търговецът

Всички му се подмазват, за да изкарат отстъпка, а той „харесва всички“ за да вдигне оборота. Винаги готов да обясни плюса от най-новата и модерна приумица на безумна цена.

Иначе на масата си е обикновен професор. Тука имаше още, но редактора мина с гумата, защото някои материали свършиха ….

 • Спортистът

Мисли, връзва, лови и вади рибите много бързо. Сам се хваща, че като не е на състезание си гледа часовника и като кепчоса риба вдига високо кепа и вика на съдията. Голяма скица за околните. Лови задължително в чупка „Г“. Кутиите са му 3 вида - за показване, за ловене и „последна надежда“. Може да хване риба в улук на покрива на къща през прозореца на първия етаж. Като го спре катаджия по инерция казва „Ама тя клъвна в моя сектор“ ...

 • Самотникът

Самоук, неконтактен, срамежлив. Не допуска, че може да научи нещо ако поприказва с някой колега. Не може дори да си представи съвместен риболов. Сбирките за него са загубено време. Живее в собствен свят и е щастлив с хобито си. Не споделя с никой успехите и провалите си.

 • Енергичният

Усвоил е всичко свързано с риболова. Ходи през ден за риба. Основния му консуматив е маслото на колата. Ако открие дестинация, където не хваща риба не се отказва, докато не открие правилната схема. Адски креативен по отношение на тактика. Споделящ опита си с всички, които са му заслужили доверието. Винаги готов да пробва нещо иновативно, което да доведе до резултатност. Неговия наркотик е адреналина.

 • Лорд

Икона на пределна възраст. Ходи до реката един път годишно, връзва конкретна муха за конкретна риба на конкретното място. Подава веднъж и след като хване рибата я вади дълго и нежно. Пуска я в реката и си налива по-стар бърбън от него. Цяла година мисли за тая риба….

 

 

Бранимир Марков

 

 
 
 
 
 

Следете ни - Facebook страница на клуба

Член на Федерация на Мухарите в България