Нашите грозни снимки - всички ги имаме - правени по едно или друго време. Аз също имам много от тях, но докато не започнах да чета западните риболовни списания и западните сайтове - там определено нямаше снимки като моите. Като тук не става въпрос за качество на снимката или фотоапарата, за уменията ни в снимането или обработването на снимките - става въпрос за композицията и идеята на снимката, както и за отношението ни към рибите, като наш съперник в това страхотно хоби. Неоспорим факт е, че и в България сериозните риболовци отдавна объщат внимание на снимките си, но все още в Интернет пространството и дори и в специализираните ни издания се прокрадват "грозни" снимки. Разделил съм снимките, направени целенасочено от мен на различни категории - категории, за които съм се сетил, като вероятно има и такива, които съм пропуснал, но поне следващите кадри мисля, че говорят изключително ясно за какво става въпрос.

Снимки с пръсти навряни в хрилете на рибите

Такива снимки са меко казано отвратителни. Тук не става въпрос дали ще се пуска обратно рибата или ще се задържи. Знам, че там е мястото, където най-лесно и сигурно се хваща рибата с ръка, но се опитвайте да избягвате такава композиция. Ако после връщате рибата обратно във водата тя няма почти никакви шансове след допира на хрилете й с пръстите ви, а и дори и да я задържите - снимката така или иначе е грозна. Ето точно за какво говоря:

Снимки на обесени риби

Аз също снимах така, докато един ден преди 5-6 години Радо Акулата не ми каза - "Много хубави снимки и риби, но защо всичките са "обесени". Та оттогава не снимам вече "обесени" риби като на долните снимки:

Снимки с пълни живарници

Това са снимки от типа - "вижте ме колко много риба мога да хвана". С такива снимки може да впечатлите някой незапознат с риболова човек, но не и сериозен риболовец, който най-вероятно с отвращение би ги подминал ...

Снимки с предмети, показващи големината на рибата

Това са снимки от другия подобен тип - "вижте ме каква голяма риба съм хванал". Снимки с крака, с ботуши, с бутилки от вода или бира, с кутии от цигари и т.н. Ако искате да покажете размера на рибата, която сте хванали - просто я снимайте до въдицата си.

Снимки на изсъхнали риби

Няма нищо красиво в една умряла и изсъхнала риба, за да я снимате. Рибите трябва да се снимат живи и мокри, веднага след като са хванати - после вече е късно ... 

Снимки с "навървени" риби

Тези снимки са по-зле и от тези с живарниците ...

Снимки с "натръшкани" риби

Отново от типа - "колко много риби мога да хвана".

Снимки с "пресовани" риби

Понякога в желанието си да направим снимка на рибата я стискаме прекалено силно, за да не се изплъзне и това обикновено си проличава на снимките:

Снимки с мръсни и окаляни риби

Имам впредвид снимки като долната, с тръшната мръсна и окаляна риба на земата. Направете си труда и почистете с малко вода рибата, преди да щракнете с фотоапарата.

"Месарските" снимки

Снимки в мивката, банята, по разни торби и т.н. - избягвайте ги задължително, ако не искате един ден да се срамувате: 

"Кулинарните" снимки

Макар и да си падам много по кулинарията, това са снимки подходящи за подобни кулинарни места и в никакъв случай не са риболовни снимки: 

В заключение - съвсем малко е нужно за да се направят хубави снимки, които да можем с удоволствие и без да се срамуваме да показваме на приятели и да ги качваме в Интернет - просто направете това усилие, за да не виждаме "грозни" снимки ...

 

Следете ни - Facebook страница на клуба

Член на Федерация на Мухарите в България