Счупени въдици

Обикновено въдиците не се чупят от риби, а от глупост. Най-доброто, което може да направите, за да предпазите вашите мухарки е да внимавате да не допускате точно тия глупави грешки, които са толкова очевидни, а всички ги правим. Ще се опитам да опиша повече от случаите, в които вероятността от счупени скъпи сопи е най-голяма.

1. Въздържайте се от разгъване и показване на тъкъмите в къщи или други затворени помещения. Обикновено вкъщи има жени, които знаят много по-малка стойност за сопата и от там съотвено не внимават с нея, има деца, за които това е поредната играчка, има хлопващи се от течение врати и т.н. При "друсането" или "тръскането" на сопата вкъщи обикновено се чупят върховете. Така или иначе е достатъчно тясно и ниско за един фалш-каст и върхът се удря или в стените или в тавана. Тук много удачен пример е едно скъпо Харди ...

2. Задължително съхранявайте своята въдица в тубуса и я вадете внимателно само на реката или водоема преди риболов. Също така се опитвайте да я подсушите преди да я приберете или поне за известно време тубусът да е отворен, за да може да изсъхне. Аз веднъж си извадих Уинстъна и с учудване видях, че целият корк е покрит с един пръст мухъл или плесен (не ги познавам в подробности) - изчиства се, но не е приятно.

3. Никога не слагайте въдицата легнала на земята (особено ако има трева). Ако вие не стъпите на нея първи, то някой ваш приятел със сигурност ще го направи.

Счупени въдици

4. Ако въдицата ви е със шиготни втулки - използвайте графитна или восъчна смазка. Иначе вероятността да си търсите предните колена на сопата в реката е много голяма. Аз лично имам Байрън 8-ми клас с такива втулки и имайки впредвид големината на стримерите, които ползвам приложената сила върху сопата е доста голяма. Няколко пъти са ми падали колената - и в Янтра и в Дунав. Добре е, че като цяло типета ми е 0.20-0.22 и стримерите са ми големи и не могат да се изхлузят от водачите, че обирайки шнура си прибирам и предната част на сопата. Обаче след като намазах втулките с графитна смазка и проблемът изчезна на момента. Подобна случка имах на река Янтра - на 50-тина метра над мен до гърдите в реката е нагазил Бранко. По едно време тръгва бързо надолу, доколкото позволява дълбоката вода, но не успявайки да изпревари течението, което носи горните три колена на сопата. При форкаста му се отделят трите колена от най-долната шпиготна втулка, от силата на каста се къса мухата, която е вързана на тънък типет и така 3/4 от Гайдлайн-а му си плуваха надолу по реката. Аз успях да ги посрещна и всичко се размина без последици. Вариантите за избягване на такива случки - продават се графитни и восъчни смазки на известни фирми. Графитна в България има на Луун, аз имам и восъчна, която ми дойде със Сен Кроато. Другия и по-евтин вариант е - натърквате втулката с парче свещ или я "орисувате" с един мек молив - по-възможност няколко "B"-та, за да може да насложи повече графит по втулката.

5. Много голяма част от въдиците се чупят по колите - лични примери мога да дам много. Никога не слагайте въдици прави, подпрени на колата в близост до отворени врати - винаги се случва така, че точно тази врата ще се затвори - било от човек или вятър.

Счупени въдици

Но понеже така или иначе отиваме на риболов с коли и се подготвяме до колата - може би единственото по-безопасно място е при затворена предна врата да подпрете пръчката в рамото на огледалото, но стоейки с тяло до затворената врата - да не би някой друг да я отвори.

Счупени въдици

 Не слагайте въдиците из колите без да са в тубусите - вярно, че когато се придвижвате на къси разстояния с колите е неудобно да ги прибирате всеки път, но дори и да не ги поставите в тубусите, намерете им подходящо място, така че приятелят ви да не си сложи чантата отгоре им без да ги види. Добър вариант в такава ситуация са магнитните стойки за кола. Ето прекрасен пример как не трябва да се оставя въдица:

Счупени въдици

6. Никога не слагайте въдиците си върху колите. Това обикновено е сигурно място и се изкушаваме да сложим мухарката точно там, за да я пазим от отворените врати, когато примерно сме приключили риболова и трябва да съблечем гащиризона и приберем останалото оборудване. Обаче вярвайте ми - забравят се ... човек не е свикнал да си вдига погледа и оглежда какво има над колата. Аз лично три пъти съм правил тая глупост - и ако първият път беше с едно спинингче на Мичел, което заклещено в "рогата" на комбито пропътува 40 км и си го взех като пристигнах, втория път беше с една макара Орвис Батънкил, която също пропътува известно разстояние, а третия път беше с почти новата ми сопа Сен Кроа Леджънт Елит, която падна от покрива на колата при тръгването ми - засега е здрава, но пък можеше и да не я видя изобщо, че пада и вкъщи да се чудя защо не е в тубуса ...

Счупени въдици7. Пазете мухарката при риболов с тежки примамки - нимфи или стримери. Има си специални кастове при риболов с тежки примамки. При нормален бак и фор-каст вероятността (предполагам, че на всеки се е случвало) тежката примамка да срещне и удари рязко сопата е много голяма. При такова нараняване сопата няма да се счупи, но при следващо натоварване от някоя по-голяма риба това е напълно възможно да стане. И обикновено риболовците казват - "ей тая риба ми счупи сопата", а това не е вярно - сопа не се чупи от риба, а от нараняването преди това.

8. Когато закачите мухата на някое дръвче отсреща и решите да скъсате мухата, а не да газите да откачате, понеже ще развалите мястото - никога не напъвайте закачката с пръта, а хванете шнура и скъсайте мухата с опъване с ръце на шнура, Като все пак много внимавате и обръщайте главата си наобратно на посоката на закачката. Ако напъвате със сопата има вероятност да я счупите или пък ако мухата се откачи да полети с огромна скорост срещу вас.

9. Бъдете много внимателни, когато ходите покрай реката по пресечен терен - обикновено всички планински реки са такива. Носете въдицата с ръката, с която рискът от подлъзване, последващо със сядане върху сопата или удара й с камъни или дървета е най-малък. Мога да дам достатъчно примери с добри риболовци и скъпи въдици, счупени по този начин. Също при ходене пеша никога не носете пръта хоризонтално, насочен напред - при леко отпускане на ръката върхът се накланя напред и обикновено се забива в земята - ако не го видите и направите още една крачка - може да е фатална. Такава ситуация мисля, че на всеки се е случвала.

10. Бъдете много внимателни при риболов от лодка - особено от твърди (ненадуваеми) лодки. Там лоши примери с мухарки не мога да дам, понеже много малко хора ловят на муха по този начин тук в България, но ако ви се наложи - имайте едно наум, че мястото в лодката е много ограничено, особено ако сте повече хора и абсолютно никога не слагайте сопата вътре в лодката. Много приятели имам със счупени по този начин спинингови пръти.

11. Рискът от счупване на една сопа е най-голям, когато тя не работи с цялата си дължина при борбата с рибата. Когато борбата е жестока - не си и помисляйте да хващате сопата за бланката над грипа - това по никакъв начин няма да ви помогне, а само ще влоши ситуацията. При изваждането на рибата - опитвайте се с тяло настрани и протегната ръка с кеп да извадите рибата, като по този начин няма да се наложи да изправяте сопата перпендикулярно на водата, за да доведете рибата точно до вас. В една такава перпендикулярна позиция на сопата натоварването й във връхната част е огромно и рискът от счупване е голям. Не си позволявайте да държите риба извън водата "обесена" на сопата - никак не е разумно. Също така не "извлачвайте" на брега и не тътрете риба по брега със сопата - използвайте кеп. За посочените по-горе лоши практики при риболов - виждал съм ги всичките на живо пред мен и далеч не са рядкост.

Продължението на статията или "Как Д-р Косьо Братанов чупи своите въдици"

Следете ни - Facebook страница на клуба

Член на Федерация на Мухарите в България